Rollator soorten, aanschaf en gebruik | Rollatorwinkel.com

Rollator soorten, aanschaf en gebruik


Rollator Soorten en Aanschaf

Een Rollator aanschaffen kan lastig zijn, er is erg veel keuze en er zijn talloze aanbieders. Het allerbelangrijkste is echter dat u een passende Rollator vindt die past bij uw behoeften en wensen. Indien u al eerder een Rollator heeft gebruikt weet u vaak veel beter waar uw voorkeur naar uitgaat dan wanneer dit niet zo is. Om de keuze wat te vereenvoudigen geven wij op deze pagina algemene informatie over Rollator aanschaf en gebruik. Deze informatie kan u helpen te bepalen welke Rollator voor u de meest geschikte is en mogelijk uw vragen ten aanzien van Rollatorgebruik beantwoorden.

Er zijn een aantal basiszaken die in belangrijke mate bepalen wat voor een soort Rollator het beste bij uw situatie past. Indien u nog redelijk goed zelf loopt, en de Rollator slechts af en toe als steun gebruikt is waarschijnlijk een Lichtgewicht of Ultra-Lichtgewicht Rollator de beste keuze. Deze typen Rollators worden door gebruikers het minst als 'last' ervaren, dit geldt nog meer als u er vaak op uit trekt en nog flinke afstanden aflegt.

Indien u bovendien ook nog veel op onverhard terrein of in het bos loopt is het verstandig te kijken naar een echte 'Buiten Rollator' of 'Outdoor Rollator'. Dit type Rollator is speciaal voor dit soort omstandigheden ontworpen en is te herkennen aan de grotere wielen en vaak dikkere banden. Hiernaast zijn Outdoor Rollators wat steviger vervaardigd en hebben ze een beter schok- en trillingabsorberend vermogen dan andere soorten Rollators.

Gaat u vaak op reis, of gaat u uw Rollator vaak in een auto vervoeren dan is een Extra Compacte Rollator waarschijnlijk de beste optie voor u. Deze Rollators zijn naast licht, ook nog eens extreem compact opvouwbaar. Dit laatste is erg handig in een auto met weinig ruimte, het openbaar vervoer of in het vliegtuig.

Indien u op zoek bent naar een extreem lichte, mooie en high tech Rollator dan is een Carbon Rollator de meest waarschijnlijke keuze. Deze Rollators van Koolstofvezel composietmateriaal combineren een zeer laag gewicht met een zeer hoge stijfheid en stabiliteit.

Een Trillingsvrije Rollator, of eigenlijk een Trillingsarme Rollator, is veelal een Rollator met luchtbanden. Rollatorwinkel.com heeft veruit het meest uitgebreide assortiment kwaliteits-rollators met luchtbanden. Kijk op de pagina 'Rollators met luchtbanden' voor alle mogelijkheden.

Er zijn nog vele andere soorten Rollators ieder voor specifieke toepassingen. Voorbeelden zijn: Binnenrollators, XL-Rollators, XS-Rollators, Rollators voor lange mensen, en de echte Speciale Rollators zoals de Rollators voor slechtzienden, Rollators met duwremmen en de Atritis Rollator (Rollator met onderarmschalen). Op de betreffende pagina's vindt u meer informatie over deze soorten Rollators en hun specifieke kenmerken. Let u er in ieder geval op dat de Rollator die u aanschaft geschikt is voor uw lengte. De gebruikerslengte waarvoor een Rollator geschikt is vindt u in de specificaties van de betreffende Rollator. Uiteraard staan wij altijd telefonisch, per Whatsapp of mail voor u klaar met deskundig advies. Tenslotte kunt u ons assortiment ook altijd komen bezichtigen en uitproberen in de Showroom.

Rollator in gebruik name en gebruik

Graag lichten wij u voor over de (eventuele) montage en het (op hoogte) afstellen van een Rollator. De meeste Rollators in ons assortiment vereisen echter geen montagehandelingen, ze worden compleet rijklaar bij u afgeleverd. Het enige dat u in de meeste gevallen hoeft te doen is de Rollator uit de doos te rijden en deze uit te klappen, daar hij in ingevouwen toestand getransporteerd wordt. Meestal wijst dit uitvouwen zichzelf, maar leest u in alle gevallen toch even de gebruikshandleiding rustig door. Hier staan naast de noodzakelijke uitleg vaak ook nog handige weetjes en tips in. Het belangrijkste is dat u zich ervan verzekert dat de Rollator voor gebruik volledig uitgevouwen en vergrendeld is. (Dit voorkomt gevaarlijke situaties door het ongewenst opklappen van de Rollator!)

Het opklappen of opvouwen van een Rollator gaat in de dezelfde, maar omgekeerde, beweging als het uitklappen. Belangrijke opmerking hierbij is dat het opklappen altijd voorafgegaan wordt door het ontgrendelen van de opklapbeveiliging. Een opklapbeveiliging is een mechanisme waarvan álle door ons verkochte Rolators voorzien zijn en dat voorkomt dat een Rollator tijdens normaal gebruik aan stabiliteit verliest doordat deze (ongewenst) opklapt.

Het Transporteren van een Rollator gaat in de meeste gevallen eenvoudig door de Rollator (indien nodig) van tassen en manden te ontdoen en deze op te klappen. Heeft u een Extra compacte Rollator, dan kunt u de achterpoten ook nog opklappen. De wijze waarop dit gaat is per model iets verschillend en in de gebruiksaanwijzing gedetailleerd terug te vinden. Belangrijk is hierbij dat u er zichzelf van verzekert dat de achterpoten daadwerkelijk goed vergrendeld zijn alvorens u na het transport de Rollator weer in gebruik neemt.

Na het uitpakken van de Rollator en het monteren van de bijgeleverde accessoires (zie de gebruiksaanwijzing voor details) kunt u de Rollator op de juiste hoogte instellen. Per model kan de wijze waarop de hoogte in te stellen is verschillen. In de gebruiksaanwijzing vindt u alle details betreffende de hoogte instelling van uw Rollator. Heeft u vragen, over de instelling van uw Rollator? Bel, App (via Whatsapp), of mail ons: wij helpen u graag verder! Een goede hoogte-instelling is zeer belangrijk voor een goede loophouding. Op de juiste hoogte instellen gaat als volgt:

  • Ga achter de Rollator staan, zo veel mogelijk rechtop/in uw normale loophouding
  • Laat de armen losjes langs het lichaam hangen, schouders ontspannen
  • De hoogte dient zó ingesteld te worden dat de handvatten ter hoogte van de polsen komen
  • De ellebogen zijn als het goed is nu licht gebogen wanneer u de handvatten vast heeft en achter de Rollator staat

Het lopen met een Rollator is niet veel anders dan normaal lopen, u dient alleen op de volgende zaken te letten. Wanneer u gaat lopen met de Rollator is het belangrijk dat u met uw voeten tussen de achterwielen staat en loopt en u niet te ver naar achteren ten opzichte van de Rollator staat/loopt. Met uw lichaam staat u dus dicht bij de Rollator tussen de handvatten in. Verder is het van belang dat u zo min mogelijk op de handvatten steunt tijdens het lopen. Op straat is het uiteraard raadzaam om obstakels zoals losliggende stoeptegels te ontwijken. Het is van belang dat u zich niet op (oneffen) terrein begeeft waar u zich niet meer prettig en vertrouwd bij voelt.

Houd er bij het gebruik van uw Rollator tevens rekening mee dat bij nat weer de grip die de wielen/banden van de Rollator hebben op de ondergrond (sterk) verminderd kan zijn. Zowel de remwerking als de (zijdelingse) steun die een Rollator biedt kan onder deze omstandigheden sterk verminderd zijn in vergelijking met onder goede omstandigheden. Uiteraard geldt dat uw Rollator technisch in een goede staat dient te verkeren. Zaken als versleten banden en slecht afgestelde of versleten remmen kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Kijk voor tips en informatie over Rollator-onderhoud op de pagina Rollator Service en Onderhoud.

Indien u wilt gaan zitten op de Rollator is het belangrijk dat u deze éérst op de parkeerrem zet. Dit gaat door de remhandgrepen naar onderen te duwen, precies tegengesteld aan de normale 'rembeweging'. Vervolgens kunt u zich (bij de meeste Rollators!) vanuit de looprichting omdraaien en op het hiervoor bestemde zitje plaats nemen. Let er hierbij op dat u niet te veel op de Rollator handvatten steunt, de Rollator biedt niet veel, of zelfs geen, steun bij het gaan zitten. Indien u weer op wilt staan geldt hetzelfde: de zelf Rollator biedt vrijwel geen steun, u zult zelf, of anders eventueel met hulp, op moeten staan. Lukt zelfstandig gaan zitten en opstaan niet goed (meer); vraag dan altijd hulp bij het gebruik van de Rollator als zitmogelijkheid.

In alle gevallen geldt: veiligheid voor alles. Bij twijfel over de geschiktheid van een Rollator in combinatie met uw lichamelijke gesteldheid, neem contact op op met uw specialist. In geval van twijfel over de technische staat van uw Rollator: laat deze controleren door een specialist! Wij bieden zowel onderhoudspakketten als abonnementen aan. Tevens voeren wij Rollator reparaties op hoog niveau uit, ook aan huis. Kijk voor Rollator-Onderhoud en Rollator-Reparatie op de betreffende pagina's. Deze zijn ook eenvoudig te te bereiken via het menu (bovenin) van onze site.